Denne hjemmeside henvender sig til den brede offentlighed i Danmark

Ældre ægtepar sidder ved en computer og læser om kronisk nyresygdom.

Hvad ved du om kronisk nyresygdom?

Test din viden ved at svare på 8 korte spørgsmål.

Spørgsmål 1: Ved du hvad kronisk nyresygdom er?

Godt, så ved du at kronisk nyresygdom betegner en tilstand, hvor du gradvist får nedsat funktion af dine nyrer, og at sygdommen udvikler sig ofte uden nogen symptomer. Personer med diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme kan have øget risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Derfor bør nyrefunktionen kontrolleres regelmæssigt hos disse patienter af deres praktiserende læge.

Du er ikke alene! Én ud af ti voksne lever med kronisk nyresygdom uden at vide det. Kronisk nyresygdom betegner en tilstand, hvor du gradvist får nedsat funktion af dine nyrer, og sygdommen udvikler sig ofte uden symptomer. Personer med diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme kan have øget risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Derfor bør nyrefunktionen kontrolleres regelmæssigt hos disse patienter af deres praktiserende læge.

Spørgsmål 2: Har du diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdom?

Diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme kan øge risikoen for at udvikle kronisk nyresygdom. Derfor bør nyrefunktionen kontrolleres regelmæssigt hos disse patienter af deres praktiserende læge.

Godt. Diabetes, forhøjet blodtryk eller hjerte-kar-sygdomme kan nemlig øge risikoen for at udvikle kronisk nyresygdom.

Spørgsmål 3: Kan kronisk nyresygdom føre til hjertekarsygdomme?

Der er en forbindelse mellem hjertet og nyrerne. Kronisk nyresygdom kan øge risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og vice versa.

Jo, i dag ved man, at der er en forbindelse mellem hjertet og nyrerne. Kronisk nyresygdom kan øge risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Spørgsmål 4: Er det muligt at få diagnosticeret kronisk nyresygdom?

Ja, det er rigtigt. Lægerne kan undersøge din nyrefunktion ved blodprøver og urinprøver.

Jo, det kan man. Lægerne kan undersøge din nyrefunktion ved blodprøver og urinprøver.

Spørgsmål 5: Vidste du, at ved tilfælde af kronisk nyresygdom, har man oftest ingen symptomer?

Godt, det er rigtigt. Symptomerne ved kronisk nyresygdomme kan være meget milde, og i mange tilfælde er der ingen symptomer i starten af sygdomsforløbet.

Jo, det er rigtigt. Symptomerne ved kronisk nyresygdomme kan være meget milde, og i mange tilfælde er der ingen symptomer i starten af sygdomsforløbet.

Spørgsmål 6: Er det kun ældre mennesker, der bliver ramt af kronisk nyresygdom?

Det er ikke helt rigtigt. Forekomsten af kronisk nyresygdom stiger med alderen, men sygdommen kan også ramme unge voksne. Mennesker med diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme har for eksempel øget risiko for at udvikle sygdommen.

Det er næsten rigtigt. Forekomsten af kronisk nyresygdom stiger med alderen, men sygdommen kan også ramme unge voksne. Personer med diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme har for eksempel øget risiko for at udvikle sygdommen.

Spørgsmål 7: Har du været til nyrekontrol det seneste år?

Godt. Hvis du har diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme kan du have øget risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Tilhører du nogle af disse grupper, anbefales det at gå til årlig nyrekontrol hos lægen.

OK. Hvis du har diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme, anbefales det at gå til årlig nyrekontrol hos lægen.

Spørgsmål 8: Har du snakket med lægen om dine nyrer?

Godt. Måske har du fået at vide, hvordan dine nyrer har det, eller at årlig nyrekontrol er vigtig for dig, der har diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdomme. Måske tilhører du dem, der har diagnosen kronisk nyresygdom og er i gang med behandling, som i kombination med sunde levevaner og regelmæssig kontrol af nyrefunktion, blodtryk og kolesterolværdier kan mindske risikoen for forværring af sygdommen.

Hvis du har diabetes, forhøjet blodtryk eller hjertekarsygdom, anbefales årlig kontrol af nyrefunktionen hos lægen. Hvis du lever med en af disse sygdomme, bør du bestille en tid hos din læge, hvis du ikke allerede har en tid.